Inverteres klíma – Miért hasznos?

Napjainkban mindenki arra próbál törekedni, hogy mindenből a leggazdaságosabb megoldást válassza. Igaz ez a légkondicionáló berendezésekre is. A hagyományos on/off gépekkel szemben az inverteres klíma jóval energiatakarékosabb, így klímavásárlás esetén érdemes beruházni egy ilyen típusra, mert a későbbiekben komoly összegeket spórolhatunk vele.

On/off VS inverteres klíma

A régebbi típusú, hagyományos on és off berendezések nagyon egyszerű elven működnek: Beállítjuk a kívánt hőmérsékletet, ekkor a kompresszor teljes erőbedobással elkezd dolgozni mindaddig, amíg el nem éri a beállított értéket, ez után pedig leáll. Ez azt jelenti, hogy a készülék folyamatosan figyeli a hőmérsékletet és ha különbséget érzékel a kívánt és a valós érték között, akkor erre reagál. Tehát egész nap ki-be kapcsolgat, a villamos hálózatunkat pedig minden egyes bekapcsoláskor éri egy hirtelen lökés. Ez a berendezés akkor is teljes fordulatszámon üzemel, amikor egyáltalán nem lenne rá szükség. A másik gond az, hogy sokkal hidegebb levegőt fúj a légtérbe, mint az inverteres klíma, így előfordulhat, hogy használatuk kellemetlen, sőt, könnyen meg is fázhatunk tőle. Egy rosszul megválasztott légkondi akár súlyos ízületi fájdalmakhoz is vezethet. Nem is csoda, hogy ez a típus egyre inkább kiszorul a piacról, ezzel egyidejűleg az inverteres klíma egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Tekintse meg akciós klímáinkat

Az inverteres klíma működése és előnyei

Az inverteres klíma jól kitalált mechanizmusának köszönhetően kevesebb áramot fogyaszt, illetve csendesebb, mint a korábbi konstrukciók. Működésének lényege, hogy a kompresszor fordulatszáma a hőigényhez igazodik, ami azt jelenti, hogy bekapcsolás után a berendezés folyamatos működésben van, de nem 100%-on, mint a korábban említett verziók, hanem a pillanatnyi hőmérséklethez igazítja a teljesítményét, így nem terhelni meg olyan mértékben és hirtelen a villamos hálózatot. Az on/off változattal ellentétben ennél kevésbé kell attól tartanunk, hogy a hideg levegő befúvástól megbetegszünk.

Az inverteres klíma beépített hőérzékelőivel irányítja a kompresszor működését, hogy a hűtés, vagy a fűtés folyamatosan az elvárt hőmérsékleti értéken legyen, ezáltal precízen tudja tartani a beállított hőmérsékletet. A hűtőközeg folyamatosan áramoltatva van a rendszerben, így sokkal halkabban üzemel, mint a hagyományos verziók, szóval éjszaka sem zavaró a működése.

Az inverteres klíma a hűtés mellett fűtésre is remekül alkalmazható

Ez különösen ősszel, vagy tavasszal jöhet jól, mikor még nincs szükség folyamatos fűtésre, viszont egy-egy este jó lenne, ha kicsit át tudnánk melegíteni a lakást gyorsan és egyszerűen.

Ha összehasonlítjuk a különböző berendezéseket, nagy eltéréseket tapasztalhatunk, de általánosságban megfigyelhető, hogy az inverteres klíma 20-40%-os megtakarítást jelenthet számunkra, ami azt jelenti, hogy folyamatos működtetés esetén jóval kevesebb lesz a fenntartási költsége, mint más típusú társainál.

A választék nagyon széles, így bonyolultnak tűnhet a megfelelő készülék kiválasztása. Ha már kiválasztottuk a klíma helyét, méretét, meg kell vizsgálnunk a teljesítményét, a zajszintjét, az esetleges extra funkciókat is, valamint a márkaminőséget és energiahatékonyságot. Az utóbbiban az inverteres klíma a nyerő választás. Manapság a split klíma a legnépszerűbb légkondicionáló berendezés, ami 1 vagy több beltéri, és 1 kültéri egységgel rendelkezik. Mobilklímát leginkább olyan épületbe érdemes választani, ahol nem lehet, vagy nem szeretnénk kültéri egységet elhelyezni.

Az egyre inkább elterjedő inverteres rendszer a hagyományos berendezéseknél megbízhatóbb, komfortosabbá teszi a lakást, emellett hosszú távon pénzt is spórolhatunk az alacsony fenntartási költsége révén.

Vélemény, hozzászólás?

PTKLÍMA: (70) 433-6194