AZ ITTHONI HELYZET

Megéri?

Itthon még kevésbé gyakori megoldás a klímával való fűtés. Sajnos még nincs benne a köztudatban, hogy légkondicionálóval gazdaságosan lehet fűteni is. Gyakran, a klímatulajdonosok sem ismerik ezt a funkciót, pedig a jelenleg piacon lévő készülékek nagyobbik része már remekül használható minden szezonban. Másrészről az emberek bizonytalanok abban, hogy ez a fűtési forma mennyire érheti meg anyagilag. Többen gondolják úgy, hogy túl sok áramot fogyaszt és hogy a már meglévő gázfűtésük úgyis erre a célra van, minek vesződnének ezzel.

Ezek a berendezések más elven működnek, mint egy gázkazán vagy elektromos radiátor. A hagyományos olajradiátorok az elektromos áramot egy fűtőszál segítségével alakítják át hőenergiává. Ez gyakorlatban nagyjából egy az egyben történő energialeadásra elegendő. Azaz a készülék 1kW elektromos energiából fog előállítani 1kW hőenergiát. Ezzel szemben a fűtésre alkalmas klímák hőszivattyús elven működnek, ami ennél négyszer, akár ötször jobb hatásfokot biztosítanak.

HOGYAN MŰKÖDIK?

Inverteres klímaberendezés?

Hűtésre használt készülékünkben, a beltéri egység lesz az, amelyik hűtött, és a kinti tér pedig, amelyik fűtött. Ha éppen ellenkezőleg, tehát fűtésre használjuk a berendezést, akkor ez megfordul, vagyis megcserélődik a kültéri és a beltéri egység funkciója.

Ennek működéséhez pedig nincs szükség másra, csak egy úgynevezett négy járatú szelepre a berendezésben. Ez a hűtőközeg áramlásának irányát fogja megfordítani. Ezzel a kis szerkezettel máris lehetségesnek tűnik a lehetetlen: téli időszakban fűtésre használhatjuk a légkondinkat!

Fűtésre is ajánlott berendezéseink